ترامپ با آمریکا چه کرده است؟
به گزارش رسانه انگلیسی رئیس جمهور آمریکا در ۱۰۰ روز نخست آغاز به کارش سیاست های تند و افسارگسیخته ای در پیش گرفته که نشان از قصد او برای ایجاد یک انقلاب در حکمرانی آمریکا خبر می دهد؛ انقلابی که اگر توسط نهادهایی مانند کنگره و دیوان عالی مهار نشود ایالات متحده را از اساس دگرگون خواهد کرد.

به گزارش پیشتاز رسانه انگلیسی در مطلبی با اشاره به اقدامات افسارگسیخته دولت «دونالد ترامپ» در ۱۰۰ روز گذشته به شرح عواملی پرداخت که می توانند با «انقلابی» که ترامپ در حال اجرای آن است مقابله کرده و او را مهار کنند.
به گزارش اکونومیست صد روز نخست و پرتحرک دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ از نظر پیامدها مهم ترین دوره ریاست جمهوری آمریکا از زمان «فرانکلین روزولت» بوده است. او پروژه ای به اصطلاح انقلابی را هدایت می کند که هدف آن بازسازی اقتصاد دیوان سالاری فرهنگ سیاست خارجی و حتی مفهوم خود آمریکا است. پرسش پیش رو برای روزهای باقی مانده از دوره ریاست جمهوری ترامپ این است که آیا او موفق خواهد شد؟
ترامپ در میان رأی دهندگانش محبوب است. میزان رضایت از او در میان جمهوری خواهان به ۹۰ درصد رسیده است. او با مقاومت اندکی روبرو شده و با شتاب در همه جبهه ها پیش رفته است: حمله به خدمات مدنی مؤسسات حقوقی دانشگاه ها رسانه ها و هر نهادی که با نخبگان متمایل به دموکرات ها در ارتباط است.
همانند هر انقلاب دیگری جنبش «عظمت را به آمریکا بازگردانیم» یا «مگا» دارای روش و نظریه هایی است. به گزارش اکونومیست روش ترامپ شکستن یا دورزدن قوانین است و این کار را با انبوهی از دستورات اجرایی انجام داده است. سپس هنگامی که دادگاه ها وارد عمل می شوند او به قدرت های اجرایی اش استناد کرده و آن ها را به چالش می کشد. نظریه جنبش مگا این است که قدرت اجرایی باید بدون محدودیت عمل کند.
پیش تر «ریچارد نیکسون» رئیس جمهور سابق آمریکا این ایده را مطرح کرده و گفته بود هر تصمیمی که رئیس جمهور ایالات متحده بگیرد یک تصمیم قانونی است! حال آنکه به گزارش اکونومیست این دیدگاه برخی از ارزش هایی که عظمت ادعایی آمریکا را به تصویر می کشد تضعیف کرده است؛ ارزش هایی از جمله نگاه گسترده به منافع ملی (از جمله با تأمین هزینه داروهای ایدز در آفریقا) باور به ارزش نهادهای مستقل پذیرش وطن پرستی مخالفان سیاسی و احترام به دلار.
به گزارش رسانه انگلیسی اگر این به اصطلاح انقلاب ترامپ به صورت افسارگسیخته کنونی ادامه یابد ممکن است به سوی نوعی خودکامگی حرکت کند. برخی از متفکران جنبش مگا از مدل مجارستان به رهبری «ویکتور اوربان» که کنترل کامل بر دادگاه ها دانشگاه ها و رسانه ها دارد الهام گرفته اند. آمریکا در واقع فضای بالقوه ای برای ظهور یک سیاستمدار خودکامه فراهم کرده است. کنگره ایالات متحده مجموعه ای از استثناها بر قواعد عادی ایجاد کرده که رئیس جمهور می تواند با اعلام وضعیت اضطراری آن ها را فعال کند و ترامپ به طور کامل از این ابزارها استفاده می کند.
اگرچه جنبش مگا نمی تواند رسانه ها را کنترل کند اما می تواند مالکان شرکت های رسانه ای را تحت فشار بگذارد. از سوی دیگر پراکندگی رسانه ها در آمریکا قدرت آنها را در مهار رئیس جمهور کاهش داده است. کنگره نیز ضعیف عمل می کند؛ چراکه جمهوری خواهان شغل خود را مدیون ترامپ می دانند و از این بابت به او وفادارند. یک نگرانی این است که با وجود ایستادگی دادگاه ها دولت ترامپ احکام آنها را نادیده بگیرد. نگرانی دیگر آن است که دیوان عالی برای حفظ اقتدار خود پیشاپیش تسلیم شود.
افزایش مقاومت بر اثر سیاست های نادرست اقتصادی
با این حال رسانه انگلیسی باور دارد که سناریوی دیگری نیز وجود دارد و محتمل تر به نظر می رسد: افراط گرایی صد روز نخست باعث تحریک نیروهای مقاومتی قدرتمند شود. یکی از این نیروها سرمایه گذاران بازار اوراق قرضه و بورس هستند. اگرچه این گروه ها در ابتدا نسبت به انتخاب ترامپ خوشبین بودند اما اکنون نگران پیامدهای منفی تعرفه ها و بودجه های افسارگسیخته هستند. کسری بودجه کنترل نشده و سیاست های نادرست می تواند به سقوط ارزش دلار منجر شود و سهام داران این را نمی خواهند.
در ماه میلادی گذشته ترامپ ۲ بار در مواجهه با فشار بازارها عقب نشینی کرد: یک بار در موضوع اعمال تعرفه های «متقابل» و یک بار در ماجرای اخراج «جروم پاول» رئیس فدرال رزرو. همچنین با توجه به اینکه «ایلان ماسک» وعده داده زمان بیشتری را به نجات کسب وکار خود اختصاص دهد و کمتر بر تخریب دیوان سالاری متمرکز باشد ترامپ نیز به طور ضمنی ابراز تمایل کرده که راهی برای خروج از جنگ تجاری بی برنامه و غیرقابل دوام خود با چین پیدا کند.

عقب نشینی از ترس خشم رأی دهندگان
یک کانون دیگر مقاومت می تواند رأی دهندگان باشند به ویژه رأی دهندگان جمهوری خواه که در صورت وخامت اوضاع اقتصادی وارد میدان خواهند شد. اگرچه ترامپ موفق شده جلوی مهاجرت غیرقانونی را بگیرد اما میزان محبوبیت ملی او سریع تر و عمیق تر از هر رئیس جمهور دیگری کاهش یافته است به گونه ای که رکورد خودش در دوره نخست را هم شکسته است. بر اساس مدل سازی های اکونومیست میزان رضایت مردم آمریکا از عملکرد ترامپ اکنون در همه ایالت های تعیین کننده که در نوامبر پیروز شده بود به زیر ۵۰ درصد رسیده است.
در گزارش رسانه انگلیسی آمده است: «اکثر آمریکایی ها خواهان انقلاب نیستند. بسیاری از آن ها از ایده بازگرداندن تولید به داخل کشور استقبال می کنند اما تنها یک چهارم آن ها گفته اند حاضرند در این کارخانه های جدید کار کنند. آن ها از ایده تجارت عادلانه خوششان می آید اما هرج ومرج نمی خواهند. هیچ کس از تورم استقبال نمی کند. ترامپ مانند دیگر رؤسای جمهور ممکن است پیروزی محدود در انتخابات را دعوتی برای پیوستنش به جمع روسای جمهور تاریخی آمریکا بداند اما این پیروزی به او حق حکومت استبدادی بستن نهادهایی که توسط کنگره ایجاد شده اند تعلیق حقوق بنیادین قضایی یا تصرف گرینلند را نمی دهد.»
عامل دیگری که به گزارش رسانه انگلیسی می تواند ترامپ را مهار کند این است که نظرسنجی های منفی می تواند بر تصمیمات مقام های منتخب تأثیر بگذارد. آمریکا یک نظام فدرال است که بسیار بزرگ بوده و مراکز قدرت رقیب زیادی دارد به طوری که تبدیل شدن آن به کشوری مانند مجارستان (که جمعیتش تقریباً برابر با ایالت نیوجرسی است) امکان پذیر نیست. کنگره نیز ممکن است برای ترامپ مشکل ساز شود.

قدرت گیری دموکرات ها در کنگره و ایستادگی دیوان عالی
به گزارش اکونومیست جمهوری خواهان اکثریت شکننده ای در مجلس نمایندگان دارند و تنها به دلیل درگذشت چند نماینده دموکرات موفق شدند چارچوب بودجه را تصویب کنند. سایت های شرط بندی و قمار از همین حالا می گویند که به احتمال بیش از ۸۰ درصد دموکرات ها در سال آینده مجلس نمایندگان را از جمهوری خواهان پس می گیرند. کنترل مجلس نمایندگان به دموکرات ها این امکان را خواهد داد که ترامپ را – حتی در صورت ادامه حکمرانی با دستورات اجرایی – ناکام کنند. در سنا نیز جمهوری خواهان هفت رأی کمتر از حد نصاب ۶۰ رأی برای جلوگیری از «اطاله بررسی» دارند. به گزارش رسانه انگلیسی این محدودیت ها می توانند بسیار موثر باشند.
آخرین منبع مقاومت دادگاه ها هستند. اجرای قانون کند پیش می رود اما دیوان عالی قبلاً در پرونده یک مرد که به اشتباه به السالوادور اخراج شده بود با رأی ۹-۰ علیه دولت حکم داده است. به گزارش اکونومیست دادگاه ها در برابر سرپیچی یک رئیس جمهور نامحبوب ترسی ندارند. دولت ترامپ ممکن است در پرونده هایی مربوط به تعرفه ها قدرت رئیس جمهور در اخراج مقامات و بستن نهادها بدون حمایت کنگره شکست بخورد. اگر این اتفاق بیفتد نظریه ترامپ درباره قدرت اجرایی گسترده و مهارنشده بی اعتبار خواهد شد.
با این همه ترامپ در همین مدت هم آسیب های ماندگاری به نهادها اتحادها و جایگاه اخلاقی آمریکا وارد کرده و اگر توسط سرمایه گذاران رأی دهندگان یا دادگاه ها ناکام شود احتمال دارد با شدت بیشتری علیه نهادها واکنش نشان دهد. او ممکن است با استفاده از وزارت دادگستری که اکنون سیاسی شده است مخالفان خود را تحت تعقیب قرار داده و برای بقای دولت خود دست به سرکوب بزند. در عرصه خارجی نیز او ممکن است دست به اقدامات تحریک آمیزی بزند که اتحادهای آمریکا را تخریب کند؛ مثلاً در گرینلند یا پاناما. رسانه انگلیسی در ادامه تاکید می کند که هیچ بازگشتی به ۱۰۰ روز قبل و آمریکای پیش از ترامپ وجود نخواهد داشت.
پایان خبر پیشتاز
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ترامپ با آمریکا چه کرده است؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ترامپ با آمریکا چه کرده است؟"، کلیک کنید.