ریشه های نارضایتی ها پرستاران؛ اضافه کار اجباری بر خلاف قانون
شریفی مقدم به پیشتاز گفت:
دبیرکل خانه پرستار با بیان اینکه استعفای گروهی پرستاران شکل جدیدی از اعتراض برای جلب توجه مسیولان نظام سلامت است، گفت: اضافه کار اجباری برخلاف قانون مشاغل سخت و زیان آور است.
محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار در گفت وگو با خبرنگار سلامت پیشتاز در رابطه با ریشه های نارضایتی کنونی پرستاران اظهار کرد: ما از قبل هشدارهای لازم را در مورد نحوه اجرای قانون تعرفه گذاری و اعتراض جامعه پرستاری به آن داده بودیم. با توجه به شرایط و مسایل مختلف پرستاری در سال 1402 و نبوده اراده ای برای حل آنها این پیشبینی وجود داشت که در سال 1403 نیز همچنان نارضایتی پرستاران وجود داشته باشد.
وی افزود: هیچ وقت سابقه نداشته که پرستاران در فرودین ماه اعتراض کنند اما ما شاهد بودیم که اعتراضات آنها در فارس و کهگیلویه و بویر احمد و چند استان دیگر انجام شد. پس از آن موضوع استعفای پرستاران به وجود آمد. قبلا ترک خدمت وجود داشت اما آمار آن بسیار کم بود، معاون پرستاری وزارت بهداشت در 27 آبان ماه 1402 در مصاحبه با یکی از رسانه ها میزان ترک خدمت پرستاران را 15 درصد اعلام کرد، 15 درصد جمعیت 150 هزار نفر پرستاران حدود 20 هزار نفر می شود که آمار بسیار زیادی است. بعدها وی اعلام کرد که منظورش 5 درصد از پرستاران بود اما همین 5 درصد هم زیاد است.
اضافه کار اجباری
شریفی مقدم بیان کرد: هدف وزارت بهداشت این است که خدمت بهداشتی و درمانی را ارایه دهد، 600 هزار نفر کادر وزارت بهداشت هستند که در ستاد و صف هستند، بین 350 تا 400 هزار نفر در صف قرار دارند و 200 هزار نفر هم پشتیان آن هستند که به صورت مداوم باید نیروهای صف را که در متن ارایه خدمات بهداشتی درمانی قرار دارند به صورت مداوم حمایت کنند. نیروهای صف متاسفانه نه تنها از سوی وزارت بهداشت حمایت نمی شوند بلکه گاه با آنها هم برخورد می شوند یکی از این برخوردها اضافه کاری های اجباری با استدلال بر کمبود نیروی کار است. مثلا یک پرستار که قاعدتا باید از 2 بیمار مراقبت کند باید از سه، چهار و گاه پنج بیمار مراقبت کند. این اضافه کار هم نرخ بسیار پایینی دارد. مثلا در بخش دولتی نرخ اضافه کار 20 هزار تومان است و اگر مثلا پرستاری 100 ساعت اضافه کار داشته باشد دو میلیون تومان به او تعلق می گیرد که از آن باید مالیات را نیز کثر کند.
وی تاکید کرد: از نظر پرستاران که اضافه کاری نباید اجباری باشد، در قانون مشاغل سخت و زیان آور آمده است که برای ارتقای بهره وری نباید زمان زیادی را در فضا و محیط سخت باقی بماند به همین دلیل قانون گذار ساعات کاری پرستاری را کاهش داده اند. گروه هایی به دیوان عدالت اداری نیز شکایت برده اند که دیوان هم به نفع پرستاران رای داده است.
قایم مقام اسبق سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه فشار بر پرستاران از وزارت بهداشت تا بیمارستان وجود دارد، گفت: پرستار استخدام نمی شود تا کمبود نیرو جبران شود پرستاران حاضر هم ملزم است که اضافه کار به ایستد اگر هم این کار را انجام ندهد آن را جریمه کرده و مثلا از کارانه او کم می کند.
وی ادامه داد: این فشارها پرستارها را خسته و مستهلک می کنند و موجب می شود تا ترک کار کرده یا به صورت گروهی استعفا کند. استعفای تکی هم وجود دارد اما نمود چندانی ندارد. این موجب می شود که در نهایت بیمار آسیب ببیند و مراقبت لازم را دریافت نکند.
شریفی مقدم با بیان اینکه تامین نیروی پرستاری امروز یک مطالبه مردمی است، گفت: این حق مردم است که حداقل خدمات پرستاری را دریافت کند، اما سیستم بهداشتی و درمانی از یک سو نمی تواند پرستار استخدام کند و از سوی دیگر توانایی نگهداشت نیروی موجود را نیز ندارد.
او ادامه داد: نتیجه فشار بر جامعه پرستاری ترک شغل، استعفا و مهاجرت است، استعفای گروهی نیز یک شکل اعتراضی است تا مسیولان توجه بیشتری نشان دهند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ریشه های نارضایتی ها پرستاران؛ اضافه کار اجباری بر خلاف قانون" هستید؟ با کلیک بر روی فرهنگ و هنر، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ریشه های نارضایتی ها پرستاران؛ اضافه کار اجباری بر خلاف قانون"، کلیک کنید.