نگهداری سبد پس انداز و دارایی و ریسک حضور در بازار ها با فرهنگ سازی
نقش فـرهنگ کار در اقتصاد (۸)
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: توصیه به مردم این است که سبدی از پس انداز و دارایی داشته باشند و ریسک حضور در تمامی این بازار ها را نیز بپذیرند از این رو همین مردم نیاز به فرهنگ سازی در جهت حفظ و افزایش دارایی هایشان دارند که در این بین باید فرهنگ چگونگی حضور دارایی در بازار بیشتر آموزش داده شود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری پیشتاز این روز ها که دلار دائما در نوسان رو به افزایش است و هر چند روز یک بار نرخ ها و رکورد های تازه ای را تجربه می کند بسیاری از بازار های دیگر نیز تحت تاثیر قرار گرفتهٰ اند از طلا و سکه گرفته تا هر کالایی که وابستگی به واردات دارد یا ندارد با افزایش قیمت مواجه شده است. برخی کارشناسان افزایش تقاضا را نیز عاملی برای این افزایش مطرح می کنند و منتقد آن هستند اما برخی دیگر بر این باور هستند که رفتار مردم برای حفظ دارایی اشان طبیعی است و این دولت ها هستند که با ایجاد شرایط باثبات و پیش بینی پذیرکردن اقتصاد باید توجیه انجام چنین رفتار هایی را از بین ببرند.
تجربه نشان داده که برخی نیز در این افت وخیز های بازار های مختلف ارز ملک و مسکن گرفته تا دلار و طلا و سکه و حتی بازار بورس زیان دیده اند. در این میان پرسش این است که در این شرایط چه رفتار هایی کمترین زیان را به اقتصاد کشور وارد می کند و دارایی های مردم را نیز از گزند زیان حفظ می کند.
یک استاد دانشگاه و کارشناس مسایل اقتصادی در این باره می گوید تنها توصیه به مردم این است که سبدی از پس انداز ودارایی داشته باشند و ریسک حضور در تمامی این بازار ها را نیز بپذیرند و باید به آنها حق دهیم که نگران ارزش اندک نقدینگی یا دارایی خود باشند و حساب آنها از بازارگردانان و بازارساز ها و سفته بازان جداست؛ از این رو همین مردم نیاز به آموزش وفرهنگسازی در جهت حفظ و تعالی بخشی به دارایی هایشان دارند که در این بین باید فرهنگ چگونگی حضور دارایی در بازار را بیشتر گسترده شود.
مردم تلاش می کنند تا هوشمندانه عمل کنند
آلبرت بغزیان عضو هیأت علمی دانشگاه تهران درگفت وگو با پیشتاز درباره رفتار غیرحرفه ای برخی از مردم در بازار های مالی اظهار کرد: مردم تلاش می کنند هوشمندانه رفتار کنند و طبیعی است در شرایطی که تمامی کالا ها در حال گران شدن است مردم به آن بازار ها ورود کنند و سعی کنند با خرید هر کالایی ارزش نقدینگی یا پس انداز خود را حفظ کنند.
وی افزود: گرانی ارز ها یعنی کم ارزش شدن ریال و در این شرایط مردم تلاش می کنند ریال خود را تبدیل به ارز ها یا هر کالای دیگری بدل کنند که ارزش آن متناسب با تغییرات ارز تغییرمی کند. در این میان نباید گفت که مردم عامل این افزایش ها هستند و در حقیقت مردم خود معلول و متاثر از این شرایط هستند.
میزان ارز خانگی بیش از اعلام های دولتی است
کارشناس مسایل اقتصادی بیان کرد: وزیر اقتصادی به تازه گی میزان دلار خانگی را تا ۴۰ میلیارد دلار اعلام کرده است این همان ارقامی است که از سال های گذشته نیز مطرح شده و پرسش این است که با این حجم از افزایش نقدینگی آیا نرخ دلار خانگی همین رقم است و پاسخ نیز این است که حتما ارقام و اعداد بالاتری برای آن وجود دارد.
بغزیان تصریح کرد: دولت و سیاست های تورم زای آن در کنار تنش ّهای سیاسی منطقه ای مردم را ناچار کرده است که به زیر چتری بروند که در آن حس می کنند ارزش دارایی بیشتری خواهند داشت. نمی توان مردم عادی را سرزنش کرد که چرا چنین واکنشی در این مواقع دارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: مردم در شرایط آرامش به طور معمول با هدف حفظ سرمایه خود به دنبال بازار ارز و طلا نیستند. اکنون سرمایه ها از بازار خودروی خارجی خارج شده است چرا چون توجیه و سود زیاد ندارد. طی این سال ها به دلیل تفاوت قیمت خودرو های ثبت نامی با بازار آزاد بخشی از سرمایه ها وارد ثبت نام خودرو شد و حتی زمانی که شورای رقابت در تلاش بود تا تفاوت قیمت بازار آزاد و خودرو های ثبت نامی را کاهش دهد برخی منتقد این شرایط بودند چون از تفاوت قیمت کارخانه و حاشیه بازار آزاد سود می بردند.
کارشناس مسایل اقتصادی عنوان کرد: در این میان برخی نیز از رفتار غیرحرفه ای خود در این بازار ها زیان می بینند بنابراین اگر شرایط اقتصادی پیش بینی پذیر شود شاهد این رفتار ها به صورت گسترده نخواهیم بود.
افرادی که سواد مالی ندارند زیان دیدند
وی در پاسخ به این پرسش که مردم باید چه رفتاری داشته باشند تا کمتر در معرض زیان ناشی از کاهش ارزش پول ملی باشند گفت: در شرایط تورمی مردم دایما در حال زیان هستند و دنبال راهکار هایی هستند که اندک نقدینگی خود را حفظ کنند. در مورد بازاری مانند بورس نیز باید گفت که باید سهامداران حرفه ای در آن حضور داشته باشند و افرادی که سواد مالی کافی نداشتند طی سال های گذشته در آن زیان دیدند.
بغزیان گفت: در اقتصاد های رو به رشد بازار بورس مکانی بهتر برای هدایت نقدینگی است و اینکه افراد از میان بیش از ۴۰۰ شرکت بورسی سهام چه شرکت هایی را خریداری کنند نیاز به دانش و رصد اطلاعات به خصوص اطلاعات آن شرکت ها دارد. این در حالی است که بازارساز ها نیز در بورس حضور دارند و صف های خرید و فروش ایجاد می کنند. ناظران بورس نیز چشم بر این خطا ها بسته اند و نمی گویند چرا سهامی که صبح در صف خرید بود اکنون در صف فروش است یا برعکس. ورود غیرحرفه ای ها در این بازار به معنای آن است که ممکن است زیان ببیند یا حتی به اندازه تورم موفق به حفظ ارزش نقدینگی خود نشود.
وی با بیان اینکه فعالیت در بازار ارز ها نیاز به مهارت بالایی ندارد عنوان کرد: در بازار ارز افراد غیرحرفه ای هر ارزی را که بخرند گران می شود چون ارزش ریال کم می شود و ارزش سایر ارزهادر حال افزایش است از دینار گرفته تا پوند و دلار به معنای آن است که همه در حال روندی رو به رشد هستند.
مطالبه مردم از دولت ها کنترل تورم باشد
کارشناس مسایل اقتصادی تصریح کرد: مردم باید از دولت ها بخواهند که تورم را کنترل کند و این درخواست به خواست عمومی بدل شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد:توصیه به مردم این است که سبدی از پس انداز و دارایی داشته باشند و ریسک حضور در تمامی این بازار ها را نیز بپذیرند از این رو همین مردم نیاز به فرهنگ سازی در جهت حفظ و افزایش دارایی هایشان دارند که در این بین باید فرهنگ چگونگی حضور دارایی در بازار بیشتر آموزش داده شود و باید به آنها حق دهیم که نگران ارزش اندک نقدینگی یا دارایی خود باشند و حساب آنها از بازارگردانان و بازارساز ها و سفته بازان جداست.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نگهداری سبد پس انداز و دارایی و ریسک حضور در بازار ها با فرهنگ سازی" هستید؟ با کلیک بر روی ورزشی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نگهداری سبد پس انداز و دارایی و ریسک حضور در بازار ها با فرهنگ سازی"، کلیک کنید.