تی رکس ها خنگ بودند! – پیشتاز

به گزارش خبرگزاری پیشتاز، از دهه ی 1970، اغلب دانشمندان توافق داشته اند که تیرانوسورس رکس، به اندازه ی خزندگان امروزی باهوش بود؛ اما پژوهشی در سال 2023 که توسط یک دانشمند عصب شناسی برزیلی انجام شد، این ادعا را مطرح کرد که هوش شناختی تی رکس به نخستی ها نزدیک تر بوده است. آیا این دایناسور معروف می توانست به اندازه ی یک بوزینه یا حتی انسان باهوش باشد؟

تی‌رکس‌ها خنگ بودند!

بر اساس پژوهشی که به تازگی در مجله ی Anatomical Record منتشر شده، پاسخ به پرسش فوق احتمالا «خیر» است. گروهی بین المللی از دانشمندان با تاکید بر یافته های قدیمی بر این باورند که هوش تی رکس شباهت زیادی به کروکودیل های امروزی داشته است. به نقل از کاپی کاسپار، مولف ارشد این پژوهش، دیدگاه قدیمی تر، درست ترین دیدگاه درباره ی تی رکس است.

دانشمندان برای بررسی زیست شناسی مغز در حیوانات منقرض شده ای مثل دایناسورها از اندوکست ها یا قالب های جمجمه ی فسیل استفاده کردند تا به این ترتیب اندازه ی مغز و نسبت بافت درون آن را تخمین بزنند. شاید این روش بی نقص نباشد، اما در حال حاضر بهترین مدل محسوب می شود.

در تمساح ها و کروکودیل های کنونی، مغز تقریبا 30 درصد از حفره ی مغزی را اشغال می کند. در پستانداران و پرندگان، این عدد به نزدیکی 100 درصد می رسد.

ی رکس واقعا چقدر باهوش بود؟

به نقل از کاسپار و همکارانش، یکی از مشکلات پژوهش 2023 این بود که اندازه ی مغز تی رکس را بیش از حد بزرگ تخمین زده بود و تصور می شد مغز کل حفره ی مغزی را احاطه کرده است. پژوهشگرها با توجه به شکل و فرم اندوکست های دایناسور که برای پژوهش در دسترس بود، به این نتیجه رسیدند که نسبت مغز به مایع در تی رکس به خزندگان امروزی نزدیک تر است تا پرندگان.

دومین مشکل پژوهش برزیلی ناسازگاری داده ها بود؛ به طوری که پژوهشگرها برای تخمین ابعاد مغز، دیگر ساختارهای درون حفره ی مغز تی رکس مثل گیرنده های بویایی را نیز که بخشی از خود مغز نیستند، درنظر گرفته بودند. این داده ها همچنین ترکیبی از نمونه های تی رکس نابالغ و بزرگسال را دربر می گرفت.

کاسپار و همکارانش در پژوهش جدید با استانداردسازی تخمین های توده ی بدنی و جداسازی ساختارهای داخل جمجمه ی تی رکس که ربطی به فعالیت عصبی نداشتند، به مرتب سازی مجموعه داده های گذشته پرداختند؛ اما نتوانستند نتایج پژوهش 2023 را تکرار کنند و درعوض، به نتایجی متفاوت دست یافتند.

پژوهشگران با استفاده از تخمین های جدید از حجم مغز، تعداد نورون ها یا سلول های عصبی داخل مغز تی رکس را تخمین زدند. بر اساس یافته ها، تی رکس بین 250 میلیون تا 1٫7 میلیارد نورون داشته که از نظر تعداد به کروکودیل ها شبیه است. در مقابل، پژوهش برزیلی تعداد نورون های تی رکس را مشابه با بوزینه ها، 3٫3 میلیارد تخمین زده بود

با این حال، پژوهش جدید به این نکته اشاره می کند که ابعاد مغز و تعداد نورون ها لزوما بهترین شاخص های پیش بینی برای هوش شناختی به شمار نمی روند. تعداد نورون ها و اندازه ی مغز به شدت در میان حیوانات متفاوت است، اما همیشه به معنای شایستگی بیشتر نیست.

برای مثال، کبوترها مغز کوچک و تراکم نورونی بالایی دارند؛ به طوری که تعداد نورون های آن ها می تواند با میمون هایی که مغز بزرگ تری دارند، مقایسه پذیر باشد. کاسپر می گوید: تعداد نورون ها به خودی خود شاخص خوبی برای هوش در حیوانات امروزی به شمار نمی رود؛ بنابراین چرا باید فرض کنیم برای حیوانات منقرض شده کار می کند؟

گرچه تی رکس احتمالا هوش کروکودیل را داشته است، نباید این مسیله را به عنوان یک پله تنزل از هوش سطح نخستی ها درنظر بگیریم. طیف کامل رفتارهای دایناسورها به دلیل گذشت زمان طولانی، قابل شناسایی نیست و درک بیشتر درباره ی زیست شناسی مغز تی رکس می تواند به پژوهش درباره ی خزندگان امروزی هم کمک کند. کاسپار می افزاید: وقتی می گوییم دایناسورها از نظر شناختی به خزندگان امروزی شباهت دارند به این معنی نیست که حیوانات کسل کننده ای بودند. بلکه خزندگان هم جذابیت های خود را دارند.

227227

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تی رکس ها خنگ بودند! – پیشتاز" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تی رکس ها خنگ بودند! – پیشتاز"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه