کودکان؛ قربانیان مهاجرت غیرقانونی اتباع به البرز

کودکان؛ قربانیان مهاجرت غیرقانونی اتباع به البرز
آفتاب نیوز :

مرداد ماه امسال بود که رئیس کل دادگستری استان البرز در خبری اعلام کرد که جمعیت مهاجران اتباع اعم از مجاز و غیرمجاز به اندازه جمعیت یک شهرستان در استان البرز رسیده است.

رئیس کل دادگستری استان البرز با اشاره به آمار غیررسمی که از حضور بیش از ۳۰۰ هزار اتباع و مهاجرین مجاز و غیرمجاز در استان البرز حکایت دارد به نگرانی شهروندان در این خصوص پرداخت و اضافه کرد: عدم برخورد به موقع و ضابطه مند نبودن حضور اتباع به خصوص اتباع غیرمجاز در استان مشکلاتی را در زمینه های متعدد از جمله مسائل قضایی سرانه های آموزشی و بهداشتی و آسیب های اجتماعی و تحمیل هزینه های متعدد پیش بینی نشده در پی داشته است و در حدی که با حضور این تعداد اتباع جمعیتی به اندازه یکی از شهرستان های استان به جمعیت استان البرز اضافه شده است.

البرز کودک کار خیابانی ایرانی ندارد

محمد جواد کاظمینی مدیر کل امور اجتماعی استانداری البرز در کرج در خصوص وضعیت کودکان کار در این استان گفت: ما در البرز کودک کار خیابانی ایرانی نداریم و تمامی کودکان کار در استان البرز از اتباع هستند.

وجیهه محمدی مدیر کل بهزیستی استان البرز نیز در این خصوص به خبرنگار پیشتاز گفت: آمار کودکان خیابانی نشان دهنده این است که اکثریت کودکان پذیرش شده در مراکز کودکان کار و خیابان از اتباع هستند.

 این میزان از حضور اتباع مجاز و غیرمجاز در استان البرز در حالی مطرح می شود که تبعات حضور اتباع به کودکان کار و کودکان کار خیابانی نیز کشیده شده و آن گونه که مسئولان امر و دست اندرکار گفتند یکی از مهم ترین مشکلات در حوزه کودکان کار در البرز حضور کودکان کار اتباع در این استان است که در چند هفته اخیر طرح های پیشگیری و ساماندهی کودکان کار و اتباع در استان اجرایی شده است.

ساماندهی کودکان کار اتباع خارجی در البرز

مدیر کل بهزیستی استان البرز در خصوص اجرای این طرح ها در استان البرز به خبرنگار پیشتاز گفت: طرح ساماندهی کودکان کار اتباع خارجی در استان با هدف کاهش آسیب های اجتماعی و بازگرداندن کودکان به محیط خانواده هایشان در حال اجر است.

وی افزود: از آنجایی که اکثر کودکان کار فعال در استان البرز از اتباع هستند لذا اجرای این طرح سبب شناسایی و کاهش آسیب های اجتماعی مرتبط به این اتباع خواهد شد.

مدیر کل بهزیستی استان البرز درباره اجرای این طرح در سطح استان البرز گفت: طی آمار ارائه شده ارائه شده کل بهزیستی استان ۱۱۹ کودک کار و خیابان در مراکز پذیرش استان شناسایی شده اند که ازاین تعداد ۱۰ کودک ایرانی و بقیه اتباع خارجی هستند. از این تعداد ۴۴ کودک به خانواده خانواده تحویل داده شده و ۴۳ کودک نیز به کشور مبدا بازگردانده شده اند؛ سایر کودکان نیز در مراکز نگهداری در حال دریافت خدمات آموزشی و حمایتی هستند.

به گفته وجیهه محمدی مدیر کل بهزیستی استان البرز در طرح انجام شده یکی از موضوعاتی بسیار مهم حفظ کرامت انسانی این کودکان است و تلاش شده تا در اجرای این طرح و مقابله با معضل کودکان کار در استان که افزایش فزاینده ای نیز داشته است بازگشت کرامت مندانه به همراه خانواده مدنظر باشد و کرامت انسانی این کودکان مورد توجه جدی است.

وی هدف از اجرای این طرح را کاهش آسیب ها اجتماعی ناشی از کار کودکان عنوان کرد و اظهار داشت: هدف اصلی از اجرای این طرح کاهش آسیب های اجتماعی ناشی از کار کودکان بازگرداندن کودکان به محیط خانواده و جلوگیری از بهره کشی از آنان است؛ در این طرح کودکان کاراتباع پس از جمع آوری توسط نیرو های پلیس بهزیستی و شهرداری به مراکز نگهداری منتقل می شوند؛ پس از بررسی وضعیت هر کودک و خانواده تصمیم گیری در مورد بازگرداندن به کشور مبدأ یا تحویل به خانواده در داخل کشور می شود.

وی افزود: در مواردی که بازگرداندن کودک به کشور مبدأ امکان پذیر نباشد تلاش می شود تا با همکاری سازمان های مردم نهاد و خیرین شرایط زندگی خانواده های این کودکان از این طریق از ادامه کار کودکان جلوگیری شود.

اما و اگر های ساماندهی کودکان کار اتباع

دکتر الهه نظریان مقدم کارشناس ارشد حوزه آسیب های اجتماعی اجرای طرح های جمع آوری و نگهداری کودکان کار اتباغ را مفید دانست اما اعتقاد دارد که این اقدامات با چالش های مواجه است.

وی به خبرنگار پیشتاز در کرج گفت: با وجود تلاش های انجام شده اجرای این طرح با چالش های پیش رو ست. یکی از مهم ترین چالش ها عدم وجود مدارک معتبر برای بسیاری از کودکان کار اتباع است که باعث شناسایی هویت آن ها و بازگرداندنشان به کشور مبدأ می شود.

این کارشناس ارشد آسیب‎های اجتماعی ادامه داد: همچنین برخی از خانواده های این کودکان اصرار بر انجام کار در محیط‎های مختلف را دارند و همین امر مشکلات بسیاری را برای ساماندهی فعالیت کودکان کار ایجاد کرده است؛ اصرار خانواده های این کودکان بر فعالیت کودکان آنان در خیابان نیز از سوی دیگر سبب کند شدن روند بازگشت آن ها به تحصیل و زندگی عادی شده است.

وی ادامه داد: از سوی دیگر شرایط اقتصادی نامناسب در مبدأ این کودکان باعث می شود تا خانواده ها مجبور شوند فرزندان خود را برای کار به کشور های دیگر بفرستند. بنابراین برای حل ریشه های مشکل کودکان کار اتباع باید به وضعیت اقتصادی و اجتماعی مبدأ نیز توجه شود.

نظریان مقدم موفقیت آمیز بودن این گونه طرح ها را در هماهنگی و همکاری همه دستگاه ها در استان ذکر کرد و گفت: برای موفقیت در اجرای طرح ساماندهی کودکان کار اتباع همکاری همه دستگاه های مرتبط از جمله بهزیستی نیروی انتظامی شهرداری سازمان های مردم نهاد و دستگاه قضایی است. همچنین اطلاع رسانی عمومی و آگاهی بخشی به مردم در خصوص معضلات کار کودکان و اهمیت تحصیل می تواند نقش مهمی در کاهش این پدیده داشته باشد.

وی افزود: علاوه بر جمع آوری و بازگرداندن کودکان کار اتباع باید اقدامات تکمیلی دیگری نیز برای پیشگیری از تکرار این پدیده انجام شود. این اقدامات شامل حمایت از خانواده های کودکان کار ایجاد فرصت های شغلی برای والدین ارائه خدمات آموزشی و حرفه ای به کودکان و تقویت نظارت بر کارگاه ها و مراکزی است که از نیروی کار کودک استفاده می کنند.

پدیده کودکان کار یک معضل اجتماعی پیچیده است که ریشه در عوامل مختلفی دارد. مقابله با این معضل نیازمند یک رویکرد جامع و همه جانبه در استان است که می بایست تمامی دستگاه ها و مسئولان متولی به این مهم توجه ویژه داشته باشند.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کودکان؛ قربانیان مهاجرت غیرقانونی اتباع به البرز" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کودکان؛ قربانیان مهاجرت غیرقانونی اتباع به البرز"، کلیک کنید.

نوشته های مشابه